Hur går det för Falkenberg?
Fattigdom medför mer än ekonomiska svårigheter, det innebär även brist på frihet, makt, hälsa, utbildning och säkerhet. Civilsamhället spelar en viktig roll i att bekämpa fattigdom. I Falkenberg pågår flera satsningar för att minska fattigdom, till exempel matinsamling, avgiftsfri kulturskola och aktiviteter för barn och ungdomar. Stenfalkens hus och Fritidsbanken främjar gemenskap och deltagande och fysisk aktivitet. Budget- och skuldrådgivning erbjuds för att hjälpa de i ekonomisk knipa.
Inflation, hyreshöjningar, höga räntor och stigande matpriser innebär ökad press på grupper med små eller inga ekonomiska marginaler och har slagit extra hårt mot de familjer som redan tidigare fick vända på slantarna. Och det är barnen som tar smällen. Deras rätt till skälig levnadsstandard, till hälsa och till en meningsfull fritid påverkas av det ekonomiska läget.
Arbetet för att minska strukturell fattigdom går för långsamt. Målet är att minska fattigdomen med minst 50 procent och halvera antalet fattiga kvinnor, män och barn fram till 2030. Enligt nyckeltal så går utvecklingen trots det åt rätt håll i Falkenberg men det går för långsamt. Medan vissa verksamheter vittnar om att utvecklingen går åt fel håll. Detta sammantaget bidrar till att målet blir svårt att nå.