Gå direkt till sidans innehåll

Falkenbergs kommunHållbarometern

Nuläge

Barn med förstoringsglas

Här kan du läsa mer om nuläget i Falkenberg om mål 1 - Ingen fattigdom.

Tema SDG.1.3

Fattigdom omfattar fler aspekter än bara den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet. För att säkra de mänskliga rättigheterna har mål 1 ett särskilt fokus på de mest utsatta grupperna i samhället. Det finns många olika sätt att mäta fattigdom och det finns idag ingen nationell definition att utgå ifrån. Låg ekonomisk standard är ett relativt fattigdomsmått och avser andelen personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard är mindre än 60 procent av medianvärdet för riket. Det är ett mått som anger vilka i samhället som löper risk för fattigdom jämfört med andra.

Den ekonomiska standarden för hushållen har ökat de senaste åren, men det är inte jämnt fördelat mellan olika grupper. För att göra jämförelser av disponibel inkomst mellan olika typer av hushåll används en metod som sätter hushållets totala disponibla inkomst i relation till hushållets sammansättning av vuxna och barn. Disponibel inkomst avser summan av samtliga hushållsmedlemmars alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar (exempelvis återbetalt studielån).

Steg i rätt riktning i Falkenberg

I Falkenberg pågår insatser i syfte att minska antalet som lever i relativ fattigdom men det finns också många projekt som bidrar till att lindra vardagen av att leva i ekonomisk utsatthet.

Delmål 1:2 Minska fattigdom med 50%

Handla till andra

Under året samlar diakonin i Falkenberg ihop till olika matkassar som är till för de grupper i samhället som behöver en extra hjälp och stöd för att få månaden att gå ihop. Fattiga pensionärer och ensamstående föräldrar med barn är återkommande målgrupper där. De vittnar om att det finns ett ökande behov av hjälp med såväl pengar som mat hos fler och fler. Inflationen tvingar diakonin i Falkenbergs pastorat att prioritera om och lägga en större del av
sina resurser på att hjälpa familjer att ha råd med mat. Inför skollov är ångestnivån extra hög eftersom loven innebär att det behövs mer mat när barn befinner sig hemma och inte i skolan. Fler familjer behöver hjälp nu än tidigare. Projektet innebär att diakonerna står utanför någon av matbutikerna i kommunen och ber kunder att skänka bland annat mat och hygienprodukter. Diakonerna arrangerar även matkvällar dagarna före barnbidraget och sommarlovsresor till Liseberg.

####Falkenbergs kommunkoncern####
Inom kommunkoncernen arbetar man med att stärka skyddsfaktorer inom flera områden såsom skolan, socialtjänsten, Ung FGB, budget och skuldrådgivare, konsumentrådgivare. Mycket pågår inom ramen för den ordinarie verksamheten men det finns också exempel på
projekt som ska motverka det utanförskap det innebär att leva i ekonomisk utsatthet.

Avgiftsfri kulturskola

Kulturskolan i Falkenberg har aktiviteter för den som vill spela ett instrument, sjunga, dansa, rita och måla, spela teater, fotografera eller filma. Det går att delta i aktiviteterna från det att du går i årskurs ett i grundskolan till år tre i gymnasiet.

Kultursommar

Kultursommar är för den som är mellan 10 - 13 år. Där erbjuds möjlighet att prova på, och även till viss del fördjupa sig i olika kulturaktiviteter. Det behövs inga kunskaper utan kultursommar fokuserar på skaparlust och att det ska vara kul.

Skolmåltiderna

Inom kostverksamheten har man märkt en tydlig skillnad i åtgången på mat en måndag jämfört med någon annan dag i veckan på grund av att barn inte fått tillräckligt med mat under helgdagarna. Av samma anledning serveras soppan, som tidigare serverats på fredagar, numera på en annan dag mitt i veckan. Detta för att på så sätt bidra med en mättande måltid inför helgen.

Ung FBG och Go Fbg

Ung Fbg har en rad olika avgiftsfria aktiviteter som arrangeras runt om i kommunen. Under senaste åren har en särskild satsning gjort genom ett projekt som heter Go Fbg, där syftet är att aktivera barn och unga genom olika prova på aktiviteter såsom basket, fotboll etc.

Läxhjälp

På området Sloalyckan har områdesföreningen ett antal föräldrar som erbjuder läxhjälp för barnen efter att skolan slutat. Det är en aktivitet som är kostnadsfri och som bidrar till att hjälpa barnen med skolarbetet när barnens föräldrar inte alltid har möjlighet att göra det.

Mötesplatser

Mötesplatser är viktiga för att främja gemenskap och motverka ensamhet. I Falkenberg finns mötesplatser för såväl äldre som yngre där du som individ kan delta kostnadsfritt. Mötesplatserna i Hjortsberg, Morup, Slöinge, Ullared och Ätran drivs av socialförvaltningen och har sin inriktning gentemot äldre och frivilliga.

Stenfalkens hus finns i bostadsområdet Norra Stafsinge och erbjuder såväl yngre som äldre en mötesplats att vara på. Andra mötesplatser såsom öppna förskolan i Sloalyckan och familjecentralen i Skogstorp bidrar också till att skapa tillitsfulla relationer och aktiviteter. Under 2024 har den politiska majoriteten initierat en utredning för att kunna etablera ytterligare en familjecentral i centrala Falkenberg. Utredningen ska presenteras i slutet av
augusti.

Fritidsbanken

Fritidsbanken Falkenberg är som ett bibliotek fast med idrotts- och fritidsutrustning. Här kan du låna idrotts- och fritidsprylar gratis. Du kan även skänka utrustning som du inte längre använder. Fritidsbanken är till för att bidra till att fler saker återanvänds men bidrar också till att de som inte har råd att köpa olika typer av utrustning i stället får möjlighet att låna.

Budget-,skuld- konsumentrådgivning

Under två års tid och senast tre veckor i januari 2024 marknadsfördes de tjänster som kommunen har kostnadsfritt på Argus i syfte att få fler att boka in sig hos dem för att på sikt få hjälp med bland annat sin ekonomi. De arbetar både förebyggande och rådgivande. Förhoppningen är att marknadsföra dem regelbundet och återkommande.

Hur mår Falkenberg?

Gapet mellan vårt nuläge och målet till år 2030 är stort även om majoriteten i Falkenberg har det bra. Andelen invånare som bedöms leva i utsatthet något färre i Falkenberg idag än för 10 år sedan. Däremot är inte utvecklingen tillräcklig.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har många från Ukraina bosatt sig i Falkenberg. Dessa personer har kunnat göra det genom massflyktsdirektivet som beslutades av EU. Det har underlättat för människor att fly till olika länder i Europa. Det som utgör hinder i massflyktsdirektivet är att målgruppen inte är berättigade till det skyddsnät som finns i Sverige. Såsom barnbidrag, bostadsbidrag, sjukpenning etc vilket innebär om de ska kunna bo
och leva här i Falkenberg behöver de skaffa sig ett jobb för att försörja sig. Detta innebär också att dessa människor är extra ekonomiskt utsatta och beroende av att hitta sysselsättning och egenförsörjning. I Falkenberg bor ca 140 personer från Ukraina.

Barnens behov och mående drabbas särskilt av familjernas pressade ekonomi både i det som är synligt och det som är mer osynligt. Det mest synliga utåt är att det inte finns pengar för nya kläder inför årstidsväxlingar. Inflation, hyreshöjningar, höga räntor och stigande matpriser innebär ökad press på grupper med små eller inga ekonomiska marginaler och har slagit extra hårt mot de familjer som redan tidigare fick vända på slantarna. Och det är barnen
som tar smällen.

Många föräldrar med låga inkomster oroar sig över att barnens behov och mående drabbas. De upplever också att barnen själva oroar sig för familjens ekonomi. Nationellt uppger 4 av 10 ensamstående föräldrar och nästan 3 av 10 av sammanboende föräldrar med lägre inkomst, att de har behövt låna pengar för att kunna betala det grundläggande de senaste sex månaderna enligt Rädda barnens senaste rapport (2024).

Minska fattigdom med minst 50 %

I Falkenbergs kommun bor 9147 barn. Enligt majblommans riksorganisation lever 635 barn i fattigdom som i andel blir 6,9 %. 2023 beviljades 144 ansökningar från majblommans organisation till barn så att de skulle ha råd med en varm jacka, gymnastikskor, ett busskort
eller ex vis en cykel.
I jämförelse med andra kommuner och med riket i stort är andelen invånare 0-19 år i Falkenberg som lever i ekonomisk utsatthet förhållandevis låg. Statistikdatabasen har ändrat nyckeltalet som mäter invånare i ekonomisk utsatthet till invånare med låg ekonomisk standard. 2021 bedömdes 7,8 % av invånare 0-19 år leva i ekonomisk utsatthet nationellt jämfört med Falkenberg där 5,9 % levde i ekonomisk utsatthet. Med det nya nyckeltalet är andelen invånare 0 - 19 år med låg ekonomisk standard i Falkenberg 2022 15 % vilket är lägre än vad snittet i riket anger (17%). Statistik för 2023 saknas. I jämförelse med övriga hallandskommuner ligger Falkenberg ungefär i mitten. Kungsbacka har lägst andel medan Hylte har högst andel.

När nyckeltalet förändras blir det svårare att se över tid de förändringar som sker och vad förändringarna beror på. Analysen av orsakerna till att det ser ut som det gör kommer kunna utvecklas i nästa års analys. Inom det kommunala försörjningsstödet finns det i juni 2024 ca 250 barn som ingår i familjer
som får försörjningsstöd. Inom diakonins verksamhet vittnar de om att antalet vuxna med barn har ökat. Jämförs maj 2023 med maj 2024 så har antalet ökat från 42 vuxna till 54 vuxna. Antalet barn till de som söker hjälp är fler också. Från 63 barn i maj 2023 till 73 barn 2024.

Arbetet med att minska ekonomisk utsatthet bland barn går för långsamt i Falkenberg. Dessa siffror vittnar också om att alla barn som lever i ekonomisk utsatthet inte syns inom försörjningsstöd eller hos diakonins verksamhet. I stället finns det tecken på att de inkomstrelaterade skillnaderna ökat än mer under året då inflationen påverkat mångas privatekonomi på ett negativt sätt. Svenska kyrkan i Falkenberg
vittnar om en ökning av människor som söker hjälp från kyrkan. Hjälp till att betala elräkningar, hyror, mat och kläder.

Barnkonventionen säger att alla barn har rätt till den levnadsstandard som krävs för deras fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling. Detta ska såklart ske inom ramen för föräldrarnas förmåga och ekonomiska resurser. Trots att viss statistik visar att det går åt rätt vittnar verksamheter om att målgruppen barn och unga i familjer som har det knapert och får vrida och vända på varenda krona ökar. Därför blir delmålet svårt att nås.

Enligt delmål 1.2 ska vi till 2030 minst halvera den andel kvinnor, män och barn som lever i någon form av fattigdom enligt nationella definitioner. Det är ett delmål som den offentliga sektorn har ett ansvar att arbeta med för att uppfylla och den utvecklingen går för långsamt.

Delmål 1:5 Bygg motståndskraft mot sociala, ekonomiska och miljökatastrofer

Att ha en låg inkomststandard är ett mått på huruvida ett hushålls disponibla inkomster (efter skatt och eventuella bidrag) räcker till nödvändiga utgifter. Generellt kan det innebära för en vuxen med ett barn en månadsinkomst på ca 13 000 kr månad efter skatt och bidrag. För en familj på två vuxna med ett barn är summan på lite drygt 20 000 kronor/månad.
I Falkenberg är det främst ensamstående mammor med barn, många av dem sjukskrivna och utförsäkrade, som lever i denna ekonomiska utsatthet. Ofta finns problem som neuropsykiatriska diagnoser, depressioner och olika typer av handikapp med i bilden. Att det oftast är flera faktorer som bidrar till ekonomisk utsatthet medför också att det krävs flera samordnande åtgärder som stärker skyddsfaktorer mot att hamna i ekonomisk utsatthet.

Inkomstnivå hänger tydligt samman med utbildningsnivå. En fullföljd skolgång minskar riskerna att hamna i ohälsa, kriminalitet och problem med självförsörjning. Barn och ungas möjligheter att lyckas i skolan påverkas i allt högre utsträckning av socioekonomisk bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå. Statistiken visar på skillnader i socioekonomi mellan olika områden inom Falkenbergs stad och mellan områden på landsbygden.

Egenförsörjning

Arbete är den viktigaste källan till inkomst och risken att leva med låg ekonomisk standard är därför högre i hushåll där en eller flera vuxna är arbetslösa. Att ha dålig hälsa är i sig förknippat med högre risk för arbetslöshet och ekonomisk utsatthet liksom att arbetslöshet och ekonomisk utsatthet bidrar till sämre hälsa. Inkomstskillnaderna i Falkenberg är mindre jämfört med rikssnittet och andelen med låga inkomster är något mindre än i övriga landet.

Arbetslösheten i Falkenberg är bara något högre än förra året. I maj 2024 ligger arbetslösheten på 5,3 % jämfört med 5,1 % 2023. Enligt arbetsförmedlingen så finns inga personer drabbade av varsel i Falkenberg vilket är positivt.

Ekonomiskt bistånd

Personer som befinner sig i eller på gränsen till ekonomisk utsatthet är ofta hänvisade till ekonomiskt bistånd, som utgör välfärdens yttersta skyddsnät och träder i kraft när personen inte kan försörja sig själv. Arbetslöshet (utan arbetslöshetsförsäkring) är den vanligaste orsaken till att personer inte kan försörja sig och behöver ekonomiskt bistånd. Antal personer som någon gång fått utbetalt ekonomiskt bistånd under året i Falkenberg var:

2020 1260 st
2021 1231 st
2022 1128 st
2023 1043 st

Skulder och vräkning

Antal nya rådsökande från januari tom maj: 2021: 76 st 2022: 48 st 2023: 56 st 2024: 65 st

Förra året berördes 2 st familjer där barn ingår av vräkning enligt Kronofogdens statistik vilket är oförändrat om det jämförs med de senaste fyra åren. Men det totala antalet verkställda vräkningar ökade mellan 2021 till 2022 till 12 st i Falkenberg medan 2023 minskade istället vräkningarna till 9 st.

Delmålet har positiva ljusglimtar men det är fortfarande en svår utmaning att klara ut.

Delmålet ser ut att vara osäkert att nå.

Begrepp och ordförklaringar

Materiell och social fattigdom innebär att man inte har råd med utgifterna för minst fem av tretton utpekade poster. Exempelvis uppvärmning av bostad, betala skulder, kunna hantera oförutsedda utgifter eller kunna delta i sociala aktiviter.

Uppdaterad: 2024-09-20