Gå direkt till sidans innehåll

Nuläge

Barn med förstoringsglas
Tema SDG. 7. 1

Här kan du läsa mer om Falkenberg nuläge inom mål 7 - Hållbar energi.

Mål sju handlar om tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi samt fossilfria bränslen. Detta är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag som fattigdom, klimatförändring och en inkluderande tillväxt. En stor andel av våra utsläpp av växthusgaser kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi, men förnybara energilösningar blir billigare, mer tillförlitliga och effektivare för varje dag. Genom att ändra hur vi producerar och konsumerar energi kan vi säkerställa tillgång till el och energitjänster för alla utan att vi skadar vår planet.

Steg i rätt riktning

Delmål 7:1 Säkerställa ekonomiskt överkomliga, tillförlitliga och moderna energitjänster

Alla i Sverige har tillgång till elektricitet. Utmaningarna består i stället i att säkerställa en robust och säker tillgång till eleffekt i vårt samhälle som kräver allt mer elektricitet till digitalisering och elektrifiering av industri och transporter. Den ökade elektrifieringen ökar behovet av effektuttag. För att möta denna utmaning byggs nu en tredje station för mottagande av el från regionnätet i Falkenberg.

Vid fyra av Eons åtta fördelningsstationer pågår investeringar i form av ombyggnationer och på flera platser i kommunen planeras eller pågår åtgärder för att höja kapacitet, säkerhet och leveranssäkerhet och vanligt underhåll i lokalnätet. 

En av lösningarna på det ökade effektbehovet i samhället är att styra elkonsumtionen via eltarifferna, det vill säga priser och avgifter. Det blir allt vanligare att konsumenter tecknar så kallade timprisavtal när de tecknar elavtal. Det ger konsumenten möjlighet att styra sin elkonsumtion till timmar på dygnet då elpriset är som lägst samtidigt som det främjar ett effektivt användande av nätet.

Elnätet inom Falkenberg tätort har under senare år generellt blivit smartare. Falkenberg energi har börjat använda ny övervakningsteknik och mätteknik som larmar vid begynnande fel i elnätet. På så sätt kan leveranssäkerheten öka och antalet avbrott och avbrottstiderna hållas nere.

Sedan 2022 har ett par stora batterienergilager etablerats i Falkenbergs tätort tillsammans med ett 50-tal villabatterier. Systemen kommer att bidra till stabilitet, genom att mata in effekt i nätet vid störningar som riskerar att orsaka elavbrott för elkonsumenterna.

Tillvaratagande av spillvärme

Bränslemixen i Falkenbergs fjärrvärme är sedan flera år förnybar. Eftersom konkurrensen om trädbränslen har ökat, med svårigheter att hitta leverantörer för skogsflis, har Falkenberg Energi aktivt sökt klimatsmarta alternativ. Fokus ligger på att öka användningen av spillvärme, ett miljövänligt alternativ som genereras som en biprodukt av olika processer.

Spillvärme utnyttjas från olika källor, inklusive Glesys datacenter och Essitys produktion. Dessa företag kommer inom kort att svara för nästan tio procent av fjärrvärmeleveransen. Ett pågående projekt med Vivab förväntas generera betydande mängder återvunnen värme från avloppsvatten. För 2025 finns en potential för 30 GWh spillvärme, vilket är nästan en tredjedel av fjärrvärmeleveransen.

Framtagande av energistrategi

Kommunen arbetar med att ta fram en energistrategi som beräknas kunna beslutas under 2024. Arbetet startade med en serie workshops där Region Halland, Länsstyrelsen, Högskolan i Halmstad, en rad företagsrepresentanter liksom personer från berörda delar av Falkenbergs kommunkoncern deltog för att tillsammans sätta en riktning för hur Falkenbergs energisystem ska vara och utvecklas till 2040.

Beredskap

Samhället är beroende av en stabil energiförsörjning, och avbrott i energitillförseln kan leda till allvarliga konsekvenser. För att säkerställa robustheten i energisystemet och öka
motståndskraften mot störningar arbetar Falkenbergs kommun med kontinuerligt med olika beredskapsåtgärder för att öka robustheten och minska störningar vid till exempel elbortfall.
Med det förändrade säkerhetsläget så integreras nu beredskapsfrågan tydligare i ordinarie verksamhet, processer och styrdokument.

Delmål 7:2 Öka andelen förnybar energi

För att säkra och diversifiera fjärrvärmeleveransen byggs en ny produktionsanläggning i Ågårdsområdet. Denna anläggning kommer att försörja Tröingedal- och Ågårdområdet och kopplas samman med befintligt fjärrvärmenät, inklusive en ny kulvert till Arla, för ökad redundans. Anläggningen kommer att vara i drift i november 2024.

Solelen växer exponentiellt sedan några år. Under 2023 ökade antalet solcellsanläggningar i Falkenberg med 65 procent och vid årsskiftet fanns det 2728 nätanslutna anläggningar i kommunen. Falkenberg har hög installerad effekt i förhållande till antalet invånare. Totalt är den installerade effekten 42,16 MW. Under 2023 producerade kommunorganisationen mer förnybar el (vind, vatten och sol) än vad som förbrukades. Sedan 2020 har produktionen av solel ökat med 155%.

Antalet bilar som inte är beroende av fossila bränslen för sin drift ökade med 11 % mellan 2022 och 2023. Sedan 2022 registreras det fler nya elbilar än nya bensin- och dieselbilar. Sedan 2022 minskar också antalet personbilar i trafik i Falkenbergs kommun något. Bland kommunägda fordon fortsätter andelen som drivs av annat än fossila bränslen att öka. Personbilarna är andelen 96,4 och för lätta lastbilar 70,6.

Delmål 7:3 Fördubbla takten i energieffektiviseringen

Det senaste årets säkerhetspolitiska läge har resulterat i höga och kraftigt svängande priser på energi. Samtidigt har situationen visat att såväl företag, kommunkoncern som privatpersoner kan göra stora besparingar på el. Mellan 2021 och 2022 minskade den totala slutanvändningen av energi med 7,5 %. Data saknas ännu för 2023.

Kommunen har fortsatt hög efterfrågan på rådgivning från kommunens energi- och klimatrådgivare även sedan elpriserna gått ned. Den rådgivning som det frågas kring rör framför allt solceller,batterilager, värmepumpar och byte av värmesystem. Både Fabo och kommunorganisationen energieffektiviserar kontinuerligt. I samband med senaste årens periodvis höga elpriser har arbetet intensifierats och både 2022 och 2023 har energiförbrukningen minskat med 5%.

För att energieffektivisera kommunens resor inom verksamheter och övriga tjänsteresor har också ett projekt startat inom som ska leda omställningen från traditionell fordonsverksamhet till en mångsidig mobilitetsservice, med fokus på fossilfria tjänsteresor, kostnadseffektivitet och hållbara transportslag.

Hur mår Falkenberg

För att Falkenberg ska nå målet krävs en omställning till en förnybar och hållbar energianvändning. Samtidigt leder en växande befolkning, elektrifiering och digitalisering till ett ökat elbehov. Det kräver i sin tur ett robust lokalt energisystem men också ett ändrat beteende kring vår energikonsumtion. Stora utmaningar och arbete kvarstår för att nå hela målet.

Delmål 7:1 Säkerställa ekonomiskt överkomliga, tillförlitliga och moderna energitjänster

Sverige är nettoexportör av el, det vill säga produktionen är större än användningen. Därför mäts förekomst av elavbrott snarare än tillgången av el när elnätens kapacitet bedöms. Indikatorn som kallas SAIDI mäter elavbrott och genomsnittlig avbrottstid per kund (minuter per kund) och varierar mellan de olika elnäten. Den mäter total avbrottstid för långa avbrott (längre än 3 min.) under året. SAIDI inkluderar både aviserade och spontana avbrott i regionnät och lokalnät. För 2022 (senaste publicerade året) är SAIDI för Falkenbergs geografiska kommun något lägre än rikets snitt, men något högre än 2020 då det mättes senast. Andelen kunder som drabbats av fyra eller fler icke aviserade långa avbrott under året har ökat mellan 2021 och 2022 till 4,5 %, men ligger under rikets snitt (7,9). Falkenbergs tätorts nät har hög leveranssäkerhet (SAIDI 16 min/kund och år).

Under flera år har Falkenbergs geografiska kommun haft en balans mellan produktion av förnybar el och elanvändningen. Elanvändningen väntas dock öka i takt med att kommunen växer samtidigt som elektrifiering och ökad digitalisering tar fart. Det kan påverka effektkapaciteten i elnäten.
Regionnätsägaren (EON) har meddelat att det kan bli problem att tillgodose effektökningar i omkringliggande nätområden fram till 2035. För Falkenberg stad finns dock möjlighet att öka nuvarande effekt med omkring 30 %, vilket ligger i linje med det behov som kommer framöver. Det innebär att vi klarar en viss ökning varje år fram till 2040, men det är viktigt att bevaka nya etableringar och att ha en bra gemensam samhällsplanering av nya bostads- och industriområden.

Effektkapaciteten i elnäten kommer att kräva samverkan mellan olika aktörer, exempelvis nätägare, kommuner och kunder. Under 2024 tar samtliga nätägare fram nätutvecklingsplaner. Planerna ska främja flexibilitet i efterfrågan och ta tillvara på el och effekt i kraftsystemet.

De senaste årens höga elpriser under vinterhalvåren tillsammans med inflation och stigande priser på bland annat livsmedel innebär en påfrestning på redan ekonomiskt utsatta hushåll. Det behövs en ökad kunskap kring hur många och vilken typ av hushåll i Falkenbergs kommun som står inför denna typ av sårbarhet vid tider av höga elpriser.

Delmålet bedöms som att det kan nås till 2030.

Delmål 7:2 Öka andelen förnybar energi

Inom Falkenbergs geografiska kommun produceras det mycket förnybar el, framförallt från vind- och vattenkraft. Solelsproduktionen ökar i snabb takt. Det finns fortfarande stora möjligheter och är viktigt att fortsätta öka den lokala produktionen inom alla förnybara energislag för att möta ett ökat elbehov, nå regionala och nationella målsättningar och för att kunna ställa om och skapa ett robust energisystem.

Ökad elektrifiering och digitalisering av samhället gör oss mer beroende av en säker elförsörjning. Många samhällsviktiga verksamheter blir beroende av el för att både driva sin verksamhet/produktion och för att driva sina fordon. En fortsatt hög och ökad produktion av lokal el inom den geografiska kommunen minskar beroendet av extern elförsörjning och kan på så sätt bidra till att minska sårbarheten.

I Falkenberg finns 83 vindkraftverk. De har en installerad effekt på 173 megawatt, vilket är den högsta installerade effekten bland samtliga Hallandskommuner. Falkenberg har många äldre vindkraftverk och inom fem år kommer ett utbyte av dessa starta till färre men större verk.

Den förnybara energiproduktionen behöver planeras och övervägas utifrån en mängd perspektiv, till exempel markanvändning och biologisk mångfald. Exempelvis måste storskaliga markkrävande solcellsparkers placeringar i landskapet vägas så att andra markslag som tex produktiv jordbruksmark inte påverkas negativt. Det kan också handla om att göra avvägningar mellan till exempel vindkraft och solceller i fråga om landskapsbild, markanvändning och vilket av de två som ger störst energieffekt.

I Falkenbergs geografiska kommun har vi många personbilar och vi kör många mil om året om man jämför med övriga landet. Även om utvecklingen går åt rätt håll med både ökande antal bilar som inte drivs av fossila bränslen och antalet bilar minskar något så är körsträckan tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Att minska beroendet av bilar och transporter, att välja gång, cykel och kollektivtrafik och samtidigt ställa om till fossilbränslefria alternativ behöver snabbas på.

Falkenberg har en stor potential för biogasproduktion genom många lantbruk med djurhållning i kommunen samtidigt som det västsvenska gasnätet går genom kommunen. Biogasen och även vätgas är viktiga är viktiga pusselbitar i omställningen till förnybar uppvärmning, industri och transporter.

Det är oklart om Falkenberg till 2030 väsentligen kan öka den förnybara energin inom transportsektorn. Det är därför osäkert om delmålet kan nås.

Delmål 7:3 Fördubbla takten i energieffektiviseringen

Slutanvändningen av energi totalt dividerat med antal invånare i kommunen ligger på 27 MWh/invånare (2021). Det är lägre i jämförelse med riket (37 MWh/invånare). Utvecklingen går långsamt men åt rätt håll. Störst energianvändning står transporter för, följt av hushållen och därefter industri/byggsektorn.

Det saknas en samlad bild av i vilken omfattning industrier, verksamheter och fastigheter inom Falkenbergs kommun arbetar med energieffektivisering och hur stor effektiviseringspotentialen är. Företag och privatpersoner har gjorde stora insatser för att spara el under senaste årens perioder av höga elpriser, men under 2024 när elpriset varit billigare har förbrukningen åter gått upp. För att klara omställningen till ett fossilfritt och robust elsystem samtidigt som samhället elektrifieras och digitaliseras behöver Falkenbergs invånare, organisationer och företag fortsätta och öka takten i energieffektiviseringen.

Mycket effektivisering behövs framåt för att klara delmålet, varför delmålet bedöms som osäkert om det kan nås till 2030.

Uppdaterad: 2024-09-23