Nuläge
Här kan du läsa mer om nuläget i Falkenberg inom mål 5 - Jämställdhet.
De senaste åren har präglats av en rad kriser i vår omvärld. Alla påverkar de samhället och därmed jämställdheten. Lågkonjunktur, ökad inflation, ökad ojämlikhet och konflikter i närområdet påverkar förutsättningarna att bedriva ett långsiktigt jämställdhetsarbete. Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor där offret och förövaren var eller hade varit i en parrelation i Sverige enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet).
2019: 16 dödade kvinnor, 2 dödade män
2020: 13 dödade kvinnor, 4 dödade män
2021: 15 dödade kvinnor, 4 dödade män
2022: 10 dödade kvinnor, inga dödade män
2023: 10 dödade kvinnor, inga dödade män
Statistiken talar sitt tydliga språk. 80 % av alla brott mot kvinnor i Falkenberg utgörs av någon i nära relation eller av någon bekant. Mörkertalet är dock stort eftersom en stor andel våldsutsatta kvinnor aldrig anmäler de övergrepp som de utsätts för. Oavsett om en kvinna eller man utsätts för våld är förövaren oftast en man. Jämställdhet kan endast uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, lika villkor, lika lön, lika möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling.
Den höga sysselsättningen på arbetsmarknaden gör att hallänningarna har den tredje högsta medianinkomsten i riket, men samtidigt är löneskillnaderna mellan kvinnor och män högst i riket. I länet tjänar män med gymnasieutbildning lika mycket som kvinnor med högskoleutbildning. Jämställdhetsarbetet handlar mycket om att ändra på strukturer, riva osynliga barriärer och få bort diskrimineringen men det finns också enskilda projekt som för
arbetet framåt.
Steg i rätt riktning
Delmål 5:1 Utrota diskriminering av alla kvinnor och flickor
Tullbroskolan har en värdegrundspedagog i syfte att synliggöra normer och värderingar och förebygga stereotypa föreställningar om hur pojkar respektive flickor förväntas vara. Det finns också en värdegrundspedagog anställd på 30 % på gymnasieskolan. Falkenberg har sedan årsskiftet 21/22 två jämställdhetspedagoger som arbetar med att utbilda skolans personal i normmedvetenhet. I mötet med arbetslag skapar de diskussioner och synliggör tillvägagångssätt hur personal i skolan konkret ska bli mer jämställda i sitt sätt att tala till elever och vad de ska tänka på i sitt förhållningssätt i undervisningen för att skapa en mer jämställd skola. Det har även utarbetats stödmaterial som finns tillgängligt för alla pedagoger om hedersrelaterat våld och hur vi kan arbeta för att bemöta och synliggöra det.
Delmål 5:2 Utrota våld mot och utnyttjande av kvinnor och flickor
Under 2024 har styrdokument – Program mot våld i nära relation arbetats fram. Politiskt ställningstagande kring att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är viktigt för att få mandat att arbeta mer strukturerat och systematiskt med frågan. Styrdokumentet ska beslutas under hösten 2024.
Mäns våld mot kvinnor ska upphöra
I Falkenberg finns ett relationsfridsteam vilka arbetar aktivt med mäns våld mot kvinnor. Syftet är att kommunen ska bli bättre på att hjälpa både våldsutsatta och våldsutövare. Relationsfridsteamet erbjuder stöd till barn och ungdomar, familjer och vuxna. Där erbjuds du som behöver hjälp 5 fria samtal anonymt. Det har under åren 2022 och 2024 gjorts utbildningsinsatser gällande machokultur och normer som Machofabriken har hållit i. Utbildningen har genomförts av Falkenbergs kommun tillsammans med Falkenbergs kvinnojour. Vid utbildningen deltog många från Ung Fbg. Allt
detta är bra och fler behöver prata om våld och hur vi tillsammans kan förebygga det.
Vecka 47 – en vecka fri från våld genomfördes 2022 och 2023 i samverkan mellan socialförvaltning, kommunstyrelseförvaltningen och kvinnojouren. Syftet är att uppmärksamma våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck. Det blev en vecka som uppmärksammades både lokalt, regionalt som nationellt i media. Det genomförs varje år och samordnas till viss del av Länsstyrelsen. 2023 föreläste bland annat Marcus Gustavsson om våld och hedersförtryck.
V 36 – en vecka för att uppmärksamma sociala mediers roll för våra barn och unga. SSPF samordnaren genomförde tillsammans med såväl Polis, fritid, socialförvaltning m fl föräldramöten där dialoger om sociala mediers roll påverkar. Denna satsning kommer pågå under minst 3 års tid enligt beslut från styrgruppen för SSPF. #tryggdigitaluppväxt i Halland är samlingsnamnet på det initiativ som Kungsbacka kommun initierade tillsammans med övriga kommuner i Halland och tillsammans med Länsstyrelsen och Region Halland. Det genomfördes en konferens 15 maj där 500 personer som möter barn och unga i sina yrken, samlades för att få kunskap om den sexuella utsattheten på nätet för barn och unga. Utvärderingen visade att 94 % ansåg konferensen som mycket bra och gärna ser en liknande konferens årligen.
Hur mår Falkenberg?
I Falkenberg är gapet mellan nuläget och målet om ett helt jämställt samhälle stort. Skillnaderna mellan kvinnor och män ökar i vissa delar. Det finns tendenser till att positiv förändring sker, men i för långsam takt. Jämställdhetsarbetet handlar mycket om att ändra på strukturer, riva osynliga barriärer och få bort diskriminering, men det finns också enskilda projekt som för arbetet framåt. Män som grupp har mer makt och inflytande än kvinnor, äger mer och tjänar mer. Kvinnor har i stor utsträckning huvudansvaret för det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Även hälsoskillnader finns och syns tydligt. Kvinnor uppger en sämre skattad hälsa trots att män som grupp lever kortare tid. Män utövar det mesta av våldet i samhället, både i det privata och det offentliga rummet. Kvinnor utsätts i högre utsträckning för våld i nära relationer, medan män i större utsträckning utsätts för våld i det offentliga rummet. Inom skolan är det fler flickor som klarar examen från högskoleförberedande inriktningar på gymnasiet än pojkar. Att stärka kvinnors och flickors rättigheter är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom och skapa förutsättningar för fredliga samhällen.
Delmål 5:1 Utrota diskriminering av alla kvinnor och flickor
Ett av målen för den svenska jämställdhetspolitiken är ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjlighet och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. “Soft girls” trenden har uppstått i sociala medier och beskriver framför allt unga kvinnor som väljer bort “ekorrhjulet”. I en tid när kvinnor har svårt att ha en balanserad livsstil och känner hög stress och press. Uteblir kvinnor från arbetsmarknaden påverkar det också pensionen senare i livet.
Kommunorganisationen som arbetsgivare
Kommunorganisationen i Falkenberg, med sina 3586 årsarbetare, har som mål att alla tillsvidareanställda ska ha rätt till heltid men möjlighet till deltidsarbete. Statistiken visar dock att män i större utsträckning är tillsvidareanställda på heltid än kvinnor. 2022 jobbade 78 % av de tillsvidareanställda männen heltid medan motsvarande siffra för kvinnorna var 61 %. För 2023 förbättras andelen kvinnor som ökar till 63 % och männen till 79 %. Insatsen Heltid som norm kan vara en orsak till att kvinnors andel ökat.
Kommunorganisationens totala sjukfrånvaro såg likadant ut 2020 och 2021 dvs ligger kvar på 6,8 %. 2022 har statistiken ökat till 7,1 % för att återigen till 2023 ligga på 6,8 %. Sjukfrånvaron skiljer sig åt. Detta är något man sett under lång tid. Kvinnor i åldersgruppen över 50 år har fortsatt högst sjukfrånvaro. Många kommuner har börjat utbilda sina chefer och medarbetare i vad övergångsåldern kan innebära både fysiskt och psykiskt för kvinnor som
genomgår det. Med syftet att motverka sjukskrivningar och kunna behålla kompetens.
Det är osäkert om delmålet kan nås.
Delmål 5:2 Utrota våld mot och utnyttjande av kvinnor och flickor
Var fjärde kvinna har någon gång utsatts för våld av en partner. 80 % av alla brott mot kvinnor i Falkenberg utgörs av någon i nära relation eller av någon bekant. Hedersrelaterat våld eller förtryck utövas av flera och innebär en särskild utsatthet. Det är oklart hur många ärenden som det rör sig om totalt i Falkenberg då mörkertalet när det gäller heder kan vara stort.
I Falkenberg har det under 2022 anmälts till polisen 154 brott som klassas som våld mot kvinnor enligt polisens statistik. (totalt ett 60-tal brottskoder) Det är en ökning jämfört med 2021. Statistik för 2023 saknas. Sedan 2017 har antalet anmälda våldsbrott som begås mot kvinnor ökat i Falkenberg. Per 100 000 invånare har antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinna inomhus och som är bekant med offret i Falkenberg också ökat. Från 114,9 2022 till
195,3 2023. Detta är dock ett nytt nyckeltal. 2021 säger statistiken att det i Falkenberg var 119,7 kvinnor/ 100 000 invånare som utsatts för misshandel inomhus av någon som är bekant med offret. Att det är fler kvinnor som blivit utsatta för misshandel i Falkenberg 2023 jämfört med 2021 kan ha att göra med pandemin.
Men trots det är det fortfarande en stor ökning av antalet anmälda misshandelsbrott inomhus. I länet har det på totala antalet minskat från 2021. Om det sedan finns ett stort mörkertal som inte anmäls är svårt att säga något om. I Falkenberg kostar skyddat boende för kvinnor utsatta får mäns våld minst 3 miljoner kronor per år.
Delmålet blir svårt att nå.
Delmål 5:4 Värdesätt obetalt omsorgs- och hushållsarbete och främja delat ansvar i hushållet
Mediannettoinkomst
Skillnaden mellan könen rörande ekonomiska förhållanden kan göras genom att använda mediannettoinkomst, vilket betyder det som fås i form av inkomst och det som återstår i plånboken efter skatter och andra avdrag. I Falkenberg var kvinnors andel av mäns inkomst 76,1 procent för 2021, 77,8 procent för 2022, vilket är en förbättring jämfört med föregående år. Det ligger ungefär i nivå med övriga Halland. Det saknas tyvärr statistik för 2022. Det är dock betydligt lägre än sverigesnittet på 81,3 %. Förklaringarna är att Falkenbergs kvinnor jobbar mer deltid, oftare i låglöneyrken, tar ut mer föräldraledighet samt är sjukskrivna i högre utsträckning.
Mediannettoinkomst 65+
Ett nytt nyckeltal är det som visar kvinnors mediannettoinkomst som andel av mäns mediannettoinkomst 65+. Det visar tydligt att kvinnor 65+ i Falkenberg har sämre resultat efter 65 års ålder jämfört med männen. Kvinnors andel var 71,6 % av männens inkomst 2022 vilket är lägre jämfört med tidigare år. Något händer från 2021till 2022 då det blir en mer märkbar skillnad. Anledningen till varför det kan se ut så är att det ofta är kvinnorna som är
föräldralediga, sjukskrivna, arbetar deltid etc som sedan påverkar vad kvinnor får i pension.
Föräldrapenningsuttag
Ett nyckeltal som pekar på eventuella könsskillnader när det gäller ansvar för hemarbete är uttag av föräldrapenning. Målet som uttalats av regeringen är en jämn fördelning av obetalt hem- och omsorgsarbete och att kvinnor och män ska ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor.
Kvinnor i Falkenberg tar ut cirka 70 procent av föräldrapenningdagar och män cirka 30 procent. När det gäller föräldradagar är statistiken stabil med väldigt lite variation. Andelen av antalet dagar för tillfällig föräldrapenning (VAB) som tas ut av män (38%) har Falkenberg också legat på en stadig nivå under ett flertal år. Jämfört med riket i stort ligger Falkenberg något lägre i andelen dagar som tas ut av män. Vad detta beror på är svårare att säga. Faktorer såsom att det kostar mer för män att vara hemma med sina barn kan vara en orsak samt att kvinnor i större utsträckning arbetar deltid när barnen är mindre kan vara en annan.
Kommunorganisationen
Kommunorganisationen är en stor arbetsgivare vilket också ger kommunen stor möjlighet att påverka jämställdhetsarbetet. Jämställdhet är en del av det kommunala uppdraget. Det kräver att verksamheter planeras utifrån både kvinnor och män, flickors och pojkars behov och att resurser fördelas likvärdigt mellan könen. Kommunen har också ett särskilt ansvar att motverka alla former av våld mot kvinnor och flickor. Som arbetsgivare i en kvinnodominerad sektor har kommunen ett särskilt stort ansvar för kvinnors arbetsvillkor. Lönegapet mellan könen växer med åldern, parallellt med karriärer och ökade
familjeskyldigheter, efter att ha varit förhållandevis litet när kvinnor och män påbörjar sin yrkesbana. Med mindre pengar att spara och investera ökar gapet, och konsekvensen blir att risken ökar för kvinnor att slås ut socialt och hamna i fattigdom på ålderns höst. Att arbeta heltid är ett sätt att arbeta upp den pensionsgrundande inkomsten. I Falkenberg arbetar 66 % heltid 2023 jämfört med 62,3 % 2022 så det har ökat något. Även om resterande kommuner i
Halland i snitt ligger på 68 %.
Tecken visar att det till viss del går åt rätt håll men delmålet är osäkert om det kan uppnås.
Delmål 5:5 Säkerställ fullt deltagande för kvinnor i ledarskap och beslutsfattande
Representation i styrelser
Det är fortfarande vanligare att vara man och driva företag än kvinna. I Falkenberg var det mer än dubbelt så många män (16,6%) som kvinnor (7,5%) som var egenföretagare 2022. I kommunfullmäktige är fördelningen mellan män och kvinnor ganska jämställd, medan styrelserna för de kommunala bolagen har en klar majoritet av manliga representanter.
Kvinnor på ordförandeposter i kommunen sjönk från 30,1 % valet 2018 till 23,1 vid valet 2022. Kommunen har också ett ansvar för att främja jämställdhet i sin roll som välfärdsleverantör. Kommunen saknar dock en redovisning för jämställdhetsarbetet på övergripande plan.
Delmålet blir svårt att nå.